Paar Franse Empire kandelaars ca. 1810
Een paar sierlijke bronzen Franse Empire kandelaars met gepatineerde figuren. Op een met bladmotieven gedecoreerde ronde vergulde voet staat een gepatineerd bronzen vrouwenfiguur. De vrouw stelt een priesteres uit de Griekse oudheid voor. Op haar hoofd draagt zij een vierkant kussen met op de hoeken versieringen in de vorm van kwasten. De kaarsenhouder versierd met palmetten rust op een krans van afhangende bladeren en druiventrossen De kandelaars vertonen stilistische verwantschap met het werk van Claude Galle (1759-1815)
Claude galle
De toonaangevende bronsgieter Claude Galle werd geboren in Villepreux in de buurt van Versailles. Hij verhuisde naar Parijs om leerling te worden van Pierre Foy. In 1784 huwde Galle Foys dochter en nam, na diens dood, het bedrijf van zijn schoonvader over in 1788. Onder zijn leiding groeide de werkplaats uit tot de meest vooraanstaande in Frankrijk met ongeveer 400 medewerkers. Galle verhuisde zijn bedrijf naar de Quai de la Monnaie (later Quai de l’Unité genoemd) en in 1805 naar de Rue Vivienne nummer 60. Galle wordt vanaf 1784 in de handelsregisters vermeld. In 1786 wordt hij meester bronsgieter en verwerft vrijwel onmiddellijk zijn eerste opdracht van het Garde-Meuble de la Couronne, dat van 1786 to 1788 geleid wordt door Jean Hauré.
Het is bekend dat hij samenwerkte met onder meer Pierre-Philippe Thomire en het merendeel van de bronzen voor meubels leverde voor het Château de Fontainebleau gedurende de Empire periode. Naast de meubelornamentering leverde Galle vele vazen, sierkannen, verlichtingsarmaturen, kasten voor pendules de sujets en andere bronzen decoraties voor de paleizen Saint-Cloud, Triannon, Tuileries, Compiegne, Rambouillet en nog een aantal Italiaanse palazzo’s, waaronder Monte Cavallo, Roma en Stupinigi bij Turijn.
Hoewel Galle over opdrachten niet te klagen had, verkeerde hij toch vaak in financiële problemen. Dit was deels te wijten aan zijn opulente leefstijl, maar ook aan het feit dat vele opdrachtgevers, waaronder prins Joseph Napoleon, hem domweg weigerden te betalen. Na Galles dood werd het bedrijf heropend door zijn zoon Gérard-Jean Galle (1788-1846) en met success voortgezet. Ook zijn werk is te vinden in de meest vooraanstaande collecties wereldwijd. Naast de hierboven genoemde bevindt zich werk van Gérard-Jean in Musée National de Château de Malmaison, het Musée Marmottan in Parijs, het Museo de Relojes in Jerez de la Frontera, de Residenz in München en het Victoria & Albert Museum in Londen.
Specificaties
Afmetingen: hoogte 30,5 cm;
Materiaal: vuurverguld en gepatineerd brons
Provenance:
Privécollectie, Provence
Beschikbaarheid
Dit object is helaas niet meer beschikbaar. Bekijk onze collectie voor sootgelijke objecten.